Start-up Nation: Guvernul a adoptat noile criterii de selecție pentru obținerea finanțării

//Start-up Nation: Guvernul a adoptat noile criterii de selecție pentru obținerea finanțării

Start-up Nation: Guvernul a adoptat noile criterii de selecție pentru obținerea finanțării

Noile condiții pentru programul Start-Up Nation sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță a Guvernului care a primit azi undă verde de la Executiv. Potrivit formei actualizate a proiectului, vor primi un punctaj maxim proiectele pe producție, servicii și industrii creative. Platforma de înregistrare va fi deschisă în a doua jumătate a acestei luni.

Guvernul tocmai a adoptat proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului privind programul Start-Up Nation, cu noile reguli de accesare a finanțării. Odată ce va fi oficializat programul, platforma de înregistrare a proiectelor va fi deschisă celor interesați începând din a doua jumătate a acestei luni.

Încurajăm antreprenorii să elaboreze planurile de afaceri, pe baza documentelor publicate, şi să fie gata să le înregistreze în momentul deschiderii platformei, în a doua decadă a lunii decembrie. Lucrăm pe mai multe planuri: adoptarea proiectului de Ordonanţă de către Guvern, în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta, şi publicarea procedurii de implementare a schemei de minimis în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul de resort, Ştefan Radu Oprea.

Practic, proiectul cuprinde o serie de modificări față de regulile de desfășurare a programului anterior. Iată, mai jos, care sunt noile criterii.

1. Domeniul de activitate

În cadrul acestui criteriu, vor primi punctaj maxim, respectiv 30 de puncte, proiectele implementate în următoarele domenii de activitate:

  • producție;
  • servicii, inclusiv industriile creative (definite conform HG nr. 859/2014).

Astfel, doar activitățile de comerț și alte activități vor fi depunctate, acestea urmând a primi doar 10 puncte.

2. Locurile de muncă nou-create

Programul Start-up Nation poate fi accesat doar de către antreprenorii care își asumă obligația de a crea cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe o perioadă nedeterminată.

Totuși, pentru a putea beneficia de punctajul suplimentar de 15 puncte, proiectul prevede că antreprenorul trebuie să înființeze un loc de muncă suplimentar față de această condiție minimă. Astfel, doar proiectele cu cel puțin două noi locuri de muncă vor fi punctate în cadrul acestui criteriu.

Suplimentar, crearea unui loc de muncă pentru persoane defavorizate, șomeri sau absolvenți după 2012 va conduce la obținerea a 5 puncte suplimentare.

Trebuie remarcat faptul că aceste două criterii vor putea fi îndeplinite simultan. Astfel, se vor acorda 15 puncte pentru două noi locuri de muncă, din care unul singur este șomer sau absolvent după 2012 sau persoană defavorizată.

Vrei să aplici pentru Start-Up Nation 2018-2019 ?

Noi te ajutăm, accesează butonul de mai jos și solicită oferta.

Să începem!

3. Densitatea întreprinderilor mici și mijlocii

Criteriul rămâne nemodificat, astfel că proiectele din București, Ilfov și Cluj vor fi depunctate, fiind încurajate proiectele din acele zone în care numărul de IMM-uri / 100 de locuitori este mai mic de patru.

4. Investiția în utilaje și echipamente

Achiziționarea de utilaje și echipamente într-un procent mai mare de 60% sporește șansele de finanțare, punctajul acordat fiind de 15 puncte.

În același timp, în cazul în care bugetul alocat achiziției de utilaje și echipamente este cuprins între 50% și 60%, punctajul acordat este de doar 5 puncte.

5. Persoanele care au avut firme în insolvență sunt descurajate

Persoanele care au avut în ultimii cinci ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017) calitatea de acționar, asociat sau administrator în cadrul unor societăți intrate în insolvență sau faliment vor pierde, conform grilei de evaluare, 20 de puncte și nu vor avea șanse reale de a obține finanțare.

Descarcă de la finalul acestui articol proiectul de ordonanță de urgență actualizatpentru modificările prezentate mai sus, la finalul căruia vei regăsi și grila de punctaj propusă pentru sesiunea din acest an a schemei de finanțare Start-up Nation.

Ținând cont de noile criterii introduse, se preconizează faptul că doar proiectele ce obțin un punctaj maxim vor avea șanse sporite de finanțare, în condițiile în care antreprenorii vor urmări îndeplinirea condițiilor suplimentare. Astfel, la punctaj egal, departajarea proiectelor se va face în funcție de următoarele criterii:

  • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
  • numărul de locuri de muncă ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate sau absolvenţi după anul 2012 sau şomeri;
  • punctajul obținut la criteriul ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a proiectului.

În cazul în care departajarea proiectelor nu este posibilă în funcție de criteriile enunțate mai sus, va fi luată în considerare momentul depunerii, respectiv data şi ora înscrierii în program pentru fiecare proiect în parte.

SURSĂ ARTICOL : www.avocatnet.ro

2018-12-13T10:46:41+00:00decembrie 13th, 2018|Start Up Nation|0 Comments
X